onsdag 27 november 2013

Pengar och Youtube

Pengar och Youtube

Hur mycket pengar tjänar en Youtube kändis? Hur fungerar det? Kan vem som helst tjäna pengar?
Ryan Higa (Nigahiga) som jag nämde i mitt förra inlägg är en Youtube kändis. Alla hans videos är unika och han tar upp saker som kändissnack med en tvist av ironi i sig, han gör egen musik och musikvideos med sina kompisar och massa annat. Han ska ha haft den 4e mest besökta kanalen på Youtube år 2010 (Socialtimes). Det året tjänade han $151,000.
Youtube bidrar med större delen av dessa pengar, men även de annonser som finns på kändis-kanalerna drar in pengar åt dem. Dessa "för reklamer" som finns på de flesta stora kanalerna drar in $5 per 1,000 views (Socialtimes). Och med tanke på hur många views de har per video, så blir det en stor andel pengar.
För att tjäna pengar själv så kan man fixa något som heter AdSense. AdSense ger dig pengar för varje klick på dina adds som du lägger till. Därför är det viktigt att ha många viewers.

Youtube kändisars inkomst.

Lista från 2010. 

1. Shane Dawson – $315,000
2. The Annoying Orange – $288,000
3. Phillip DeFranco – $181,000
4. Ryan Higa – $151,000
5. Fred – $146,000


Källor


O'Niell, Megan (2010). How much money do the top grossing Youtube partners make? Socialtimes. Tillgänglig: 

Glenn, Devon (2013). How much money do the Youtube stars make? [Infographic]. Socialtimes. Tillgänglig: 

3 kommentarer:

  1. Jag har valt att reviewa ditt inlägg då du skriver om ett ämne som jag själv intresserat mig för mer och mer det senaste. Pengar och youtube, hur mycket tjänar en YouTube kändis? Jag tycker det är intressant att läsa om hur dessa så kallade YouTube kändisar tjänar sina pengar och hur mycket dem faktiskt tjänar på att publicera videomaterial på YouTube. Jag tycker att du har fått en väldigt bra översikt över hur YouTube kändisarna tjänar sina pengar, som i detta fall bygger på Youtube själva, annonser och views. Jag tycker det är en bra tanke att ha med en lista över de 5 Youtube kändisar som tjänade mest pengar, dock vart detta från år 2010, men jag tycker inte det gör något utan det ger oss som läsare en översikt kring hur mycket pengar det faktiskt kan röra sig om och det är kul fakta att få reda på. Källhänvisningen är bra och det är relevanta källor till just det ämnet som du valt.

    SvaraRadera
  2. Det här med pengar och youtube är en intressant fråga då många utav youtube kändisarna och andra olika filmer använder sig utav information/material eller liknande från andra platser.

    Om vi tar Ryan Higas senaste video vid skrivandets stund (Nigahiga, 2013-12-02) så har han baserat den på Ylvis låt "What does the fox say". I och med att nigahiga får views på sin video så ökar uppmärksamheten för Ylvis låt samtidigt då det är den videon är baserad på. Detta kan liknas vid ett symbiotisk levnads sätt där två olika parter drar nytta av varandra för att överleva.

    Ett exempel på detta är (Laird Sam) ett gammalt klipp som blivit åter uppmärksammat där en ung kille som heter Jeremy Fry dansar till Bon Jovis låt "Livin' on a Prayer". Tack vare all uppmärksamhet detta klipp fick så steg "Livin' on a Prayer" upp till 25e platsen på hemsidan Billboard där de rankar utifrån försäljningar, strömning och radio tid.

    Referenser:
    Billboard. The Billboard Hot 100 [Elektronisk] Tillgänglig: Hämtad [2013-12-02].

    Nigahiga. Dear Ryan - What Does The Fox Say? . [Elektronisk] Tillgänglig: Hämtad [2013-12-02].

    Laird, Sam. 2013. One Fan's YouTube Dance Pushes Bon Jovi Classic Back Onto Hot 100, 22 november. [Elektronisk] Tillgänglig: Hämtad [2013-12-02].

    SvaraRadera
  3. Du har valt att skriva om ett ämne som många andra i klassen även har gjort. Men jag tycker att de är ett intressant ämne och det är alltid kul att se sådana listor, med hur mycket man tjänar som kändis, för att jag själv har börjat med att lägga upp korta filmer, men synd att den listan är från 2010. Lanning (2013) har gjort en lista med dem 25 första som tjänat mest under 2012 på Youtube, där kan man även se topp kanalerna, kanske något som intresserar dig.
    Du tar upp en intressant sak med att för att tjäna pengar själv så kan man använda något som heter Adsense, . Det du kunde även ha tagit upp är något som kallas "Youtube Partnership", Johnston (2013) skriver att det är en av det vanligaste sätten att tjäna pengar på sina Youtube videos, det är enkelt att komma igång och börja tjäna pengar. Man tjänar pengar genom reklamen som visas vid dina videos.

    Källförteckning

    Johnston, Michael (2013). How to Earn Money on YouTube: 101 Monetization Tips. [Elektronisk] Tillgänglig: http://monetizepros.com/blog/2013/101-ways-to-make-money-with-youtube-web-videos/

    Lanning Carly (2013). How Much Do YouTubers Make? The Top 25 Earning Creators’ Adsense Salaries Revealed [Infographic]. [Elektronisk] Tillgänglig: http://newmediarockstars.com/2013/05/how-much-do-youtubers-make-the-top-20-earning-creators-adsense-salaries-revealed-infographic/

    SvaraRadera